toukokuuta 10, 2012

Astangasta Iyengariin

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Nyt on sitten kokeiltu iyengarjoogaa.

Se on hyvin samanlainen asanaharjoitus kuin astangassa, mutta tietty militaarisuus puuttuu. Tiedä sitten, onko ohjaajan ansiota, mutta pehmeys on harjoituksessa läsnä. Ymmärtääkseni sekä astangajooga että iyengarjooga perustuvat samoihin lähteisiin kuin moderni jooga ylipäätään eli Krishnamacharyan oppeihin. Minulle Iyengar-pohjaisessa harjoituksessa oli mielenkiintoista ehdottomuuden puuttuminen. Se, että asanoihin sai käyttää apuvälineitä tuntui aluksi suorastaan huijaukselta. Mutta sitten klik, saattoi miltei kuulla, miten niin keho kuin aivojen palikat loksahtelivat paikoilleen, kun apuvälineiden turvin sai kokeilla asanaa sellaisena, miltä sen "kuuluukin" tuntua. Varmasti vaarana on, että välineiden vangiksi jää. Ettei äkkiä osaakaan joogata ilman vöitä ja palikoita ja tyynyjä. Ulkopuolisesta ne voivat näyttää kidutusvälineiltä. Mutta valitettavasti meillä länsimaisilla hyvinvoinnin laiskistamilla lihapullilla ei ole aina vaadittavaa voimaa ja notkeutta asanoihin siinä määrin, että lajiin pääsisi edes kunnolla sisään. Joten en jaksa uskoa, että apuvälineistä on mitään haittaakaan.

Iyengarjoogassa olennaista on asanoiden oikea linjaus. Se unohtuu välillä astangan tuoksinassa, kun harjoitus menee eteenpäin kuin juna raiteillaan. Iyengarjoogassa asanoihin pysähdytään ja katsotaan tarkasti jalkojen, käsien, lantion ja selkärangan linjauksia. Asanoille on aina useita toteuttamisvaihtoehtoja. Summa summarum: tuli luottavainen olo. Heti, kun vanha kipeä polvi ilmoitti itsestään, osasin huomioida sen kesken harjoituksenkin. Astangaa tehdessä vauhti ajaa meikäläisellä välillä varovaisuuden ohi. Iyengarissa minulle ei tavallaan annettu lupaa ohittaa kehon viestejä. Joka tapauksessa iso kaunis kiitos iyengarjoogaohjaajallemme, joka on koko persoonallaan läsnä.

2 kommenttia:

  1. Hei onko siis niin, että astangajoogassa ei koskaan käytetä mitään apuvälineitä? Olen käynyt vain yhdellä astangajoogatunnilla, enkä tunne hyvin sen joogasuuntauksen käytäntöjä.

    En ole käynyt koskaan iyengarjoogatunnillakaan, se kuulostaa kiinnostavalta. Minusta kaikkien mahdollisten apuvälineiden käyttö on vaan järkevää ja käytännöllistä, koska olemme tällaisia lihapullia. Ja koska olemme kaikki erilaisia; minulla on pitkät jalat ja siksi tiettyihin asanoihin "ylettyminen" on vaikeaa ilman apuja. Kädet eivät vaan yksinkertaisesti riitä.

    VastaaPoista
  2. Juu näin on, astangassa ei käytetä apuvälineitä. Ohjaaja on ainoa "apuväline" joka avustaa välillä asanoihin vääntäytymisessä, mutta ei tietenkään aina. Yleensä pitää ähistä itse ja malttaa pysyä kärsivällisenä ja uskoa, että jonain kauniina päivänä asanan pystyy tekemään.

    Iyengarissa käytetään apuna palikoita, köysiä ja tyynyjä. Minä ainakin koin ne hyvänä juttuna. :)

    VastaaPoista

Jaa tässä ajatuksesi, kuulen ne mielelläni.