kesäkuuta 10, 2013

Jooga on poliittista

Länsimaalaisittain ajateltuna jooga on ihmisen yksityinen juttu, jokaisen oma treeni tai henkinen harjoitus. Idässä jooga on ymmärretty aina myös yhteiskunnallisena ilmiönä. Esimerkiksi Pattabhi Joisin kulmakiviteoksessa Yoga Malassa jooga nähdään hyvinkin poliittisena asiana, jokamiehen ja -naisen oikeutena ja reittinä yhteiskunnalliseen tasa-arvoon ja hyvinvointiin.

Nyt joogit ovat osoittaneet mieltä Turkissa kansalaisoikeuksien puolesta. Mielenosoitukset taas yhden ostoskeskuksen rakentamista vastaan saavat viranomaisten taholta aikaan ylimitoitetut toimenpiteet. Täällä videota puiston rauhanomaisesta valtauksesta niin joogien kuin kaikkien muidenkin ihan tavallisten ihmisten käyttöön. Täällä laajempaa selvitystä siitä, mitä Istanbulissa tapahtuu.

Äkkiseltään joogan poliittisuuden voisi tuomita. Joogahan on henkisyyttä, eikä sen tulisi sekaantua politiikkaan. Mutta laajemmassa mittakaavassa kaikki valintamme, ajatuksemme ja tekomme ovat poliittisia, sillä jokainen hengenvetomme vaikuttaa kaikkeen elolliseen ympärillämme. Koska olemme kaikki yhtä yhtenäistä elävää organismia, on jooga aina myös yhteinen kannanotto. Hatunnosto aktivistijoogeille! Make yoga, not war.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa tässä ajatuksesi, kuulen ne mielelläni.